Kreće serijska proizvodnja prvog bh. električnog vozila

Bez autora
Apr 16 2024

U BiH konačno stižu investicije koje se odlikuju uvođenjem visokih tehnologija.

Kompanija GS Holding GmbH iz Regensburga u Njemačkoj jedan je od trenutno najvažnijih i najaktivnijih investitora u Bosni i Hercegovini, piše BiznisInfo.ba.

Većinski su vlasnici firme “GS-Tvornica mašina Travnik”, odnosno GS-TMT koja je jedna od tehnološki najnaprednijih tvornica u BiH.

Travnička firma se, prvenstveno, bavi proizvodnjom i ugradnjom industrijskih komponenti u složene proizvode prema zahtjevima i potrebama kupaca.

No, ono što je trenutno najvažnije, jeste proizvodnja prvog električnog dostavnog vozila koje je izrađeno u ovoj tvornici – EVO.

EVO je novo električno dostavno vozilo koje je osmislio, razvio i proizveo GS-TMT zajedno s vanjskim saradnicima i dobavljačima.

Prema podacima iz ove kompanije, EVO je novi “igrač” na tržištu čija je serijska proizvodnja predviđena za 2024. godinu. Glavni naglasak biće na njemačkom tržištu, ali namjera je biti zastupljeniji i u regiji.

Prema ranijim najavama iz kompanije, vozilo će se moći vidjeti i na ulicama bh. gradova, i to početkom 2025. godine.

EVO vozilo ima maksimalnu nosivost 300 kg, a može do pređe do 100 kilometara.

Prema podacima BiznisInfo.ba, GS-TMT je u 2023. imao prihode od 65,8 miliona KM i dobit od 5 miliona KM. Broj zaposlenih popeo se na 505, što je četrdesetak više nego godinu ranije, što govori o rastu kompanije.

Ova kompanija poznata je i po proizvodnji bicikala Ruff Cycles.

No, tu nije kraj. Riječ je o istom njemačkom investitoru koji uskoro otvara fabriku u Prozoru-Rami, koja je već izgrađena. Isti Holding, naime, vlasnik je firme GS-Rama.

Tvornica “GS-Rama” će u svojim počecima prije svega raditi dijelove za firmu Liebherr, a nakon potpune realizacije isporuke narudžbi, tvornica će krenuti s radom za Knorr-Bremse i za Njemačke željeznice.

Nakon toga uslijediće drugi projekti, ovisno o radnoj snazi. Tvornica bi na početku trebala biti dom za 100 radnika, a u punom kapacitetu za njih 250 do 300.

Ulaganja u “GS-Rama” su ogromna, iznos koji se spominje je i preko 40 miliona KM, a očekuje se i širenje kompleksa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik